امنیت غذایی در ایران؟!

م . م(آینده)

 ayandeh.3000@yahoo.com  

سرپرست معاونت توليدات گياهي وزارت جهاد كشاورزي از تشكيل شوراي راهبردي در اين وزارتخانه خبر داد و گفت: با تشكيل اين شورا، امنيت غذايي در كشور تضمين مي شود.1این سخن بدان معناست که امنیت غذایی در کشور وجود دارد و شورای مزبور برای حفظ و نگاهداری آن پا گرفته است .در حالی که چنین نیست.

براساس تعاریف امنیت غذایی و از جمله تعریفی که درنشست جهانی غذا درسال 1996 ارایه شد ، امنیت غذایی هنگامی وجود خارجی دارد که همه انسان ها درهمه حال به غذای سالم ، کافی ومقوی که نیازهای غذایی یک انسان سالم وفعال رابرآورده می کند ، دسترسی آسان داشته باشند . به طور خلاصه ، تامین امنیت غذا وتغذیه درسطح خانوار ، تابع چهارعامل است :

 1-  دسترسی فیزیکی به غذا (موجود بودن غذا درمحل زندگی )     

   2- عاری بودن مواد غذایی ازمواد مضر وحتی بیماری زا ودارا بودن مواد غذایی معدنی .     

 3- وجود فرهنگ وسواد تغذیه ای.       

 4- دسترسی اقتصادی  به غذا (درآمد وقیمت ها )2 

     آیا موارد بالا در حکومت جمهوری اسلامی برقرار و فراهم است ؟

 1 – دسترسی فیزیکی به غذا برای همگان و در همه جا فراهم نیست . در پاره ای مناطق کشور حتی نان ( که حداقل غذای مورد نیاز برای زنده ماندن است ) به قدر کافی در دسترس نیست.

   2 – مواد غذایی بایستی فاقد مواد مضر و بیماری زا باشند اما در موارد متعددی مواد غذایی اعم از تولید داخل (مانند سیب زمینی و پیاز)3 و وارداتی (مانند برنج) 4آلوده به چنین موادی بوده و هستند .

3 – وقتی بخش عمده ای از مردم حتی قادر به سیر کردن شکم خود نیز نیستند و با شکم گرسنه سر بر بالین می گذارند ، فرهنگ تغذیه عملاً کارکرد خود را از دست می دهد و معنایی ندارد . ضمن آن که فرهنگ و سواد تغذیه ای در میان آنان که قادر به تامین نیازهای غذایی خود هستند ، عمومیت ندارد.

4 – قیمت مواد غذایی در طول حکومت جمهوری اسلامی بسیار بالا بوده است و تناسبی با درآمد مردم (کسانی که درآمدی دارند) نداشته و ندارد .این مورد نسبت به موارد پیشین ملموس تر بوده و هست و در خصوص آن بسیار گفته و نوشته شده است .در سیستم معیوب و بیمار توزیع محصولات غذایی ، هزاران دلال عمده و قدرتمند وجود دارند که شرایط بازار را تعیین می کنند و در راه رسیدن به هدف از هیچ فساد و عمل خلافی رویگردان نیستند .محصول از تولید کننده ارزان خریداری و طی چند مرحله دست به دست شدن، به بهای گزافی به مصرف کننده فروخته می شود .این دلالان عمده را موسسات و مقامات حکومتی و افراد وابسته و تحت حمایت آنان ، تشکیل می دهند. هر قدر قیمت ها بالاتر، مردم رنجورتر و حکومتیان فربه تر می شوند .

امنیت غذایی با تشکیل شورا و ستاد و … به دست نمی آید.بلکه مهم اقدامات عملی است که انجام می شود .تلاش برای بهبود اوضاع را از حکومتی می توان توقع داشت که منافع و مصلحت مردم را در نظر داشته و بر آن اساس عمل کند ، نه حکومت فاسد وتبهکار وضد انسانی جمهوری اسلامی که خود علت نبود امنیت غذایی در کشور است.

۲۳ نوامبر ۲۰۱۰۲ آذر ۱۳۸۹ 

*****************************

1 – http://www.irna.ir/NewsShow.aspx?NID=30075660

      2-http://www.iraneconomics.net/fa/article.asp?id=2305                  

3 سایت خبرآنلاین – بخش جامعه :” سونامی سرطان درایران ” – 26/11/1388 www.khabaronline.ir/news-43876.aspx

4-  م.م. (آینده):” انگیزه های واردات وعوارض مصرف برنج های آلوده .”

http://www.tabarestan.info/neveshteh/6Ayande_angizehayeVaredat-eBerenj.pdf

Advertisements

پاسخی بگذارید

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی شمایل‌ها کلیک نمایید:

نشان‌وارهٔ وردپرس.کام

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

عکس گوگل+

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Google+ خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

درحال اتصال به %s

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: